Min bilder
Namn:
Plats: Gefle, Gefleburgh, Sweden

fredag, juni 02, 2006

Hjärnan

Hypokondri. Är i sig är ett ångestutlöst psykiskt problem, som fokuseras bort från själens tillstånd till en obefogad oro över kroppens fel och brister.

Ibland tänker jag på Argan, den inbillade sjuke i Molières berömda pjäs. Inte på det faktum att pjäsen var ett påhopp på dåtidens läkare, jag har haft bra sådana till allra största delen. (dessutom kollapsade och dog den skeptiske Molière mitt under en föreställning av denna pjäs, så han var kanske inte är det föredöme man kanske ska ha som njursjuk.)
Nä, det är Argans symtom jag känner igen. När man fått en ny njure kan man nämligen ibland känna efter för mycket. I slutet av en seg dag eller en jobbig tenta kan man plötsligt få en känsla av att det är något fel på njuren. Man tänker och tänker tills man är säker på att det är så, och att allt i vilket ögonblick som helst kommer att rasa.
Denna känsla behövs i många situationer för att höja beredskapen inför en kommande fara, ett skydd som kan vara bra att ha ibland. Man får bara se till att inte överdriva det hela. I den riktiga världen, den med läxor, förväntningar och kärlek kallas nämligen detta tillstånd nått helt annat.

Ångest. Är ett sinnestillstånd som karaktäriseras av rädsla eller oro, som ger kroppsliga uttryck. Detta kan vara en upplevd känsla av spänning eller tryck mot bröstkorgen, onormala hjärtslag, smärta i bröstet eller andfåddhet.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

hej. skulle bara förtälja att ordet ångest är det enda ord man < inte > får nämna i en diktsamling. detta enligt samme (från ovan välciterade) bob hansson.

you know who I am (hehefuckshiteheh)

17:21  

Skicka en kommentar

<< Home